Wisteria Square Mixed Use Development

Snellville, Georgia

Project Description:
Haines, Gipson & Associates, Inc. provided the structural engineering services for the Wisteria Square mixed use development in Snellville, Georgia. The 4-story, 70,603 sq-ft structure consists of retail, office, residential and assembly space. The lower two floors were planned for retail and office use, where as the third and fourth floors were planned for residential use. The first floor also provides enclosed parking. The building structure features a post tensioned, flat plate slab with concrete columns for support for the first and second floors and timber framing at the third and fourth floor residential levels. The roof features 17 ft tall mansards around the perimeters of the building, which brought complexity in design and detailing of the entirely timber roof framing. The irregular “U” shape of the building coupled with the shortage and availability of shear wall locations created further design challenges. Two reinforced concrete elevators and two reinforced concrete shear walls provided resistance for lateral forces.   Snellville, Georgia
Project Description:Haines, Gipson & Associates, Inc. provided the structural engineering services for the Wisteria Square mixed use development in Snellville, Georgia. The 4-story, 70,603 sq-ft structure consists of retail, office, residential and assembly space. The lower two floors were planned for retail and office use, where as the third and fourth floors were planned for residential use. The first floor also provides enclosed parking. The building structure features a post tensioned, flat plate slab with concrete columns for support for the first and second floors and timber framing at the third and fourth floor residential levels. The roof features 17 ft tall mansards around the perimeters of the building, which brought complexity in design and detailing of the entirely timber roof framing. The irregular “U” shape of the building coupled with the shortage and availability of shear wall locations created further design challenges. Two reinforced concrete elevators and two reinforced concrete shear walls provided resistance for lateral forces.  


Client:
Pieper O'brien Herr Architects